Oldalak

2017. augusztus 16., szerda

Összetett a nyár

Sziasztok!

Kicsit régen volt már bejegyzés az oldalon, amit röstellek is, de a nyár nagyrészt nekem is zsúfolt volt - a jogsi, a vezetés órák, a munka, a nyaralás és az egyetemre való felkészülés.
Ha már egyetem, egy kicsit ezt a témát boncolgatnám a mai bejegyzésemben. Július végén jött az értesítés, miszerint állami támogatottsággal felvettek az ELTE osztatlan tanári szakára. Óriási öröm volt ez nekem, hiszen már kiskorom óta foglalkoztatott a gondolat, hogy mi lenne, ha tanár lenne belőlem - a gyerekeket szeretem, és igen jó érzés, ha a saját tudásodat másnak is át tudod adni, olyanoknak akik felnéznek rád. Persze, most így gondolom, és csak remélni tudom, hogy jól alakul majd az összes jövőbeni tervem. 


Biztos sokan érettségizettek idén, vagy jelentkeztetek egyetemre. Az előző hónapban azt is megtudhattátok, hova vettek fel benneteket. Az örömujjongás és a sok fogadott gratuláció után azonban el kell kezdeni a tervezgetést, hiszen az egyetemi élet merőben más lesz, mint a gimnazista. 
Első lépésként kapnod kellett e-mailben egy Neptun felhasználót, ahová bármikor be tudsz lépni, és amely a legfontosabb weboldal lesz az egyetemi éveid során. Itt intézhetsz minden ügyet, veheted fel a tárgyakat, nyújthatsz be kérelmeket, és a többi, így fontos minél előbb megismerkedni a használatával.
Ha belépsz a Neptunodba, az első és legfontosabb dolog, hogy ellenőrizd le a személyes adataidat: mindegyik helyes, nincs elírva. Másodszor, ha ez megvan, ki kell nyomtatnod egy beiratkozási lapot, miután a hallgatói viszonyodat aktívra állítottad. Mindezt kitöltve már csak a személyes beiratkozásra kell elmenned, melynek időpontját és helyét az adott egyetem honlapján közlik a felvett diákokkal. 

A személyes beiratkozásánál nagyon fontos magunkkal vinni néhány kötelező dokumentumot:
  • Beiratkozási lap,
  • személyi igazolvány (eredeti és fénymásolat is),
  • lakcímkártya (eredeti és fénymásolat is),
  • 1 db igazolványkép (eredeti és fénymásolat is), 
  • adóazonosító kártya (ha nincs, még beiratkozás előtt készíttetni kell, eredeti és fénymásolat is),
  • bankkártya (ha nincs, még beiratkozás előtt készíttetni kell, eredeti és fénymásolat is),
  • TAJ-kártya (eredeti és fénymásolat is),
  • többletpontot igazoló dokumentum (eredeti és fénymásolat is),
  • nyelvvizsga bizonyítvány (eredeti és fénymásolat is),
  • érettségi és középiskolai bizonyítvány (eredeti és fénymásolat is). 
Ám még a beiratkozás előtt sok fontos dolgot kell elintézni: fel kell kutatni az összes olyan Facebook csoportot, amelybe felvett hallgatóként beléphetsz (az egyetemed adott szaka, a 2017-es gólyák csoport, a szakod gólyatáborának csoportja, stb), hogy minél előbb és minél több oldalról értesülj a fontos információkról.
Ez többek között azért is jó, mert megismerkedhetsz azokkal a diákokkal, akik a szaktársaid lesznek, s akár életre szóló barátságot köthetsz velük, másfelől pedig mindig első kézből értesülsz arról, mit mikor, hogyan kell tenned, és segítséget kérhetsz a felsőbb évesektől is, akik már megjárták az az utat, amelyet te elkezdtél most kitaposni magadnak.
Ha pedig már az ismerkedésnél, barátkozásnál tartunk, erre a legjobb alkalom a gólyatábor, amit tilos kihagyni! Egy életben - jó esetben - egyszer adódik olyan lehetőség, hogy részt vehetsz egy egyetemi gólyatáborban, mint frissen felvett hallgató, éppen ezért nem kötelező, de nagyon ajánlott elmenni rá: amellett, hogy megismered a leendő szaktársakat, és szeptemberben nem úgy mész majd órákra, hogy senkit nem ismersz, összebarátkozhatsz a felsőbb évesekkel, akik rengeteg segítséget tudnak nyújtani a beiratkozással, az órák felvételével, a tanárok kiválasztásával kapcsolatban. Ami pedig nem utolsó szempont, még bulizhatsz is egy jót, mielőtt elkezdődne az egyetem. 
Bár sokan tartanak a gólyatábortól, mert mondjuk nem az ő műfajuk a sok buli, a sok erotikus feladat, pláne, ha esetleg kapcsolatban vannak valakivel, de mindettől tényleg nem kell félni. Nekem is van barátom, ő is elmegy gólyatáborba, én is elmegyek, de mivel ez arról szól, hogy jól érezd magadat, semmi olyat nem kell megtenned, amit nem akarsz. Lesznek még rajtad kívül normális emberek a táborban, akik megértik, hogy egyes feladatokat nem szívesen csinálnál, így azokból nyugodtan maradj ki! De az ismerkedés és lazulás kedvéért valóban érdemes elmenni, hiszen vissza nem térő alkalomról van szó.

Titeket hova vettek fel? Miért arra a szakra jelentkeztetek? Mentek-e gólyatáborba? Mit vártok legjobban az egyetemben?

Írjátok meg hozzászólásban!
xoxo: Gin















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése