Oldalak

2017. augusztus 25., péntek

Kritika #7 - ElFogadó

Üdv, drága látogatók!

Legújabb kritikámat hoztam meg nektek, amelyet Kardon Annamari kért tőlem ElFogadó c. blogjáról.

Kinézet: Első ránézésre kellemes látvány tárul a szemünk elé. Nincsenek vad színek, nincsen egy óriási, szembetűnő, színes fejléc: nyugodt, pasztell színek uralkodnak az oldalon, s minden olyan egyszerű, letisztult rajta. A halványabb, nem túl élénk árnyalatok pozitív hatást gyakorolnak az emberre, hiszen a kellemes színválasztás minden látogatóból jó érzést, egyfajta életvidámságot vált ki.
A címválasztás is tökéletes, illik a blogod arculatához, elvégre, amit megfogalmaztál az üdvözlő szövegben, pontosan erről szól. Véleménykifejtéseket, cikkeket, tanácsokat, ajánlókat és ezekhez hasonló, egyéb bejegyzéseket találhatunk a blogodon - melyek elsőre klisének hangzanak, de ha elkezdjük őket olvasni, rögtön megváltozik a véleményünk. 
Az üdvözlő szöveg alatt az olvasók kedvenc bejegyzéseit találjuk, s ez neked is segítség, hiszen ha tudod, melyik cikkre kattintottak legtöbben, azt is tudod, mit várnak el leginkább tőled az olvasóid, és milyen bejegyzések tetszenek a széleskörű társadalmunk tagjainak. Közvetlen alatta a chat található, ahová bárki leírhatja, mit gondol az oldaladról - ha jól láttam, eddig csak pozitív visszajelzések érkeztek. Ezt követi a feliratkozók modul és a számláló, mely mutatja, mennyien kattintottak már a blogodra. A modulsávban kevés elem van, de legalább minden átlátható. Amin azonban javítanék, az a szélesség: szerintem a modulsávot nem ártana szűkíteni kicsit, mert véleményem szerint úgy sokkal jobban mutatna. Bár maga a bejegyzés sáv is kissé széles, az még az elfogadható kategóriába tartozik, hiszen jól láthatóan sokat írsz. 
A főoldalon kívül két menüpont található még a fejléc rész alatt. A cikkeknél az eddigi (majdnem) összes bejegyzésed linkje található, így ha valaki keres egy adott bejegyzést, itt a cím alapján könnyen megtalálhatja. A frissebb bejegyzéseidet azonban úgy veszem észre, nem teszed ki erre az oldalra, amit hibának tartok, mert ha már létrehoztál egy külön oldalt a bejegyzéseknek, akkor szerepeljen ott az összes. Mielőbb pótold ezeket a hiányosságokat! A másik oldalad, az Ahol még megtalálsz - itt egyéb elérhetőségeidet osztod meg az olvasókkal, akik akár Facebookon is kapcsolatba léphetnek veled.
Összességében első ránézésre nagyon tetszik, amit látok: a színválasztás, a frappáns cím, a bemutatkozás, az egyszerűség mind pozitívumnak számít az értékelésem során. A két dolgon, amelyeket azonban fent is említettem - modulsáv szélessége, új bejegyzések frissítése -, jó lenne változtatni valamelyest, hiszen akkor még kerekebb, még egészebb látványt nyújtana az ElFogadó. 
4/5

Tartalom: Rengeteg bejegyzés található már az oldaladon, mindegyiket természetesen - és sajnálatos módon - nem volt időm elolvasni, de igyekeztem minél több cikkbe belevetni magamat, már csak azért is, hogy véleményt mondhassak az írásaidról, illetve a fülszöveg elolvasása után, bevallom, a kíváncsiság is vezérelt.
Ahogyan arra számítottam, tényleg rengeteg témával kapcsolatban olvashatunk bejegyzéseket a blogodon. A dalkritikázástól kezdve a különböző tanácsokon át egészen a filozofikus hangvételű cikkekig. A sokszínűséged határtalan, ami óriási plusz pont nálam, bevallom őszintén, szeretem ha valakinek vannak saját ötletei, rendelkezik kreativitással, és pozitív irányban használja is azt. A témaválasztásaid mindig előnyösek, hiszen sok embert érintenek, sokakat érdekelhetnek. Bár általános dolgokról írsz, mégsem mindig az a véleményed, ami a nagy többségnek, és ezzel az eltérő magatartással akár több olyan olvasót is magadhoz csábíthatsz, akik ugyanúgy hisznek az őszinteségben és a határozottságban - csak esetleg még nem volt bátorságuk bevallani.
Van egyfajta egyedi stílusod is, ám erről a helyesírás, fogalmazás pontnál fogok részletesebben írni. Jóformán tényleg minden témát meg tudsz ragadni, és ami a legfontosabb, mindről tudsz írni, véleményt kifejteni, ami nagyon fontos, ha valaki vegyes blogot akar vezetni. Manapság mindenki próbálkozik vele, de keveseknek sikerül, hiszen ha nincs elég fantázia, ötlet, kreativitás és határozott vélemény, akkor az egészet úgy ahogy van, le lehet húzni a toaletten.
Visszatérve a te cikkeidhez: mint említettem, rengeteg különböző fajtájú és témájú bejegyzést olvashatunk a blogodon, egy dolog azonban mégis közös bennük - a bátorítás. (Igen, a legutóbbi bejegyzésed címe is ugyanez.) Úgy értem, minden alkalommal adsz valami tanácsot az olvasóknak, bátorítod őket valamivel, miközben a saját tapasztalataidat is megosztod velük az adott témával kapcsolatban. Mindegy, miről van szó, bármiből le tudod vonni azt az aprócska tanulságot, mely "az életben maradáshoz szükséges".
Számos cikket olvastam tőled, kezdetben azért, mert a kritika miatt egyszerűen csak kellett, utána azonban a kíváncsiság vett rá arra, hogy "Na, még egyet hadd fussak át!". Tényleg nem csupán érdekes és mindenkit érintő témákról írsz, de olyanokról, melyek hasznosak lehetnek a mindennapokban, ráadásképpen még jó tanácsokkal is ellátsz bennünket, olvasókat.
Sok mindenes blogot olvastam már az évek során, de nagyon kevés olyat tudnék visszaidézni, aminek értelme is van/ volt. A tied azonban, véleményem szerint ezek közé tartozik, fentebb már összefoglaltam, miért is gondolom így. Egyszóval, örülök, hogy kritikát kértél tőlem és lehetőségem nyílt alaposabban megismerkedni az ElFogadóval.
5/5

Szereplők: Mivel az ElFogadó nem történetes blog, nincsenek benne jellemezhető karakterek.

Helyesírás, fogalmazás: Lehengerlő, ahogyan írsz. Nem fogok ennyire előre rohanni, és nem is ezzel az egy mondattal fejezem ki a véleményemet róla, de nem is tudtam volna máshogy indítani e szempont értékelését. Először is a stílusoddal kezdeném, amelyről fent már említettem pár szót: kialakult egy sajátos, egyedi stílusod az elmúlt idők során - nem tudom, mióta blogolsz pontosan. Ez a stílus, ha megszólalna, kedves és lágy lenne, ám ezekkel együtt határozott is. Nagyon finoman és szépen bánsz a szavakkal, remekül fejezed ki magadat, és minden mondatodban ott bujkál a támogatás, a cél, hogy az olvasókba önbizalmat, bátorságot csepegtess. Egészen elképesztő, és másnál ezidáig nem is tapasztaltam. Persze, voltak olyan bloggerek, akiknek remek stílusuk volt és ezer közül is fel lehetne ismeri az írásaikat, de a tied egészen más, mégis ugyanolyan jó.
Ha már a remek kifejezőkészséged is szóba került: valóban minden mondatodat nagyon jól meg tudod fogalmazni, pontosan az jön át az olvasónak, amit üzenni, mondani szeretnél neki. A szavakkal ügyesen bánsz, széleskörű a szókincsed, így változatosan írsz a különböző témákról. A mondataid szépek, kerekek, megfelelő hosszúságúak.
A témaválasztásod mindig remek, ám azt hiszem, ezt már fentebb ecseteltem, úgyhogy nem térnék ki rá külön. Helyesírási/ elírási hibával nem találkoztam, pedig jó néhány cikket elolvastam, főleg a frissebbek közül, amelyeket a napokban posztoltál. Az írásjeleket megfelelően használod, a nyelvi szabályok betartását is észrevettem nálad, ezeknek külön örültem, hiszen nálad minden kerek: jó téma, megfelelő íráskészséggel vegyítve. Ebből születnek a kitűnő cikkek és a te kitűnő stílusod is ennek köszönhetően alakult ki.
Negatívumot nem tudnék kiemelni, ezt őszintén mondom, pedig sokáig bogarásztam a cikkeidet, értékeltem őket helyesírási és fogalmazási szempontból, ezért is tartott többek közt sokáig a kritika megírása. Csak gratulálni tudok az eddigi munkádhoz és sok sikert kívánok a továbbiakhoz is!
5/5

Összesen: 15/14
Sok sikert és további jó blogolást kívánok: Gin




















2 megjegyzés:

  1. Drága Gin! Köszönöm szépen a kritikádat, jól estek a szavaid! <3 Amiket az első pontban említettél, meg lesznek változtatva, azonban mivel az a látó ember, aki ezt intézte nekem (vakon elég bonyolult a bloggert kezelni), ejtett, most éppen keresek valakit, de nehéz olyat találni, aki hajlandó ilyen jellegű segítségre. De majd megoldom. Még egyszer köszönöm, és azt is, hogy tényleg vetted a fáradságot, és több írásomat is elolvastad!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Drága Annamari!

      Nagyon szívesen, nekem is jót tett, hogy több érdekes bejegyzésedet is elolvashattam. Valóban szépen írsz, remélem, nem fogod abbahagyni jó ideig és az is lenyűgöző, hogy mindebbe így vágtál bele.
      Sok sikert a plusz segítség megtalálásához!

      Gin

      Törlés