Oldalak

2017. június 14., szerda

Diákmunka, avagy mit csináljunk a nyáron?

Sziasztok!

Mivel lassan javában tombol a nyár, elérkezettnek láttam az időt egy újabb - remélhetőleg - hasznos bejegyzés megírására. Bár a nyárról elsősorban a pihenés, a vakációzás jut az ember eszébe, azt sem szabad elfelejtenünk, hogy a három hónap alatt némi pénzt is tudunk keresni, ami sok szempontból jól jön majd nekünk, akár még a nyáron, akár év közben. 
Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttem nektek néhány tipikus diákmunkát, ezeknek előnyeit, hátrányait, elvárásait, s arról is írtam nektek, hogy saját tapasztalat alapján én hogyan éltem meg az eddigi nyári munkáimat. 

1.) Vendéglátás: Ez takarhat akár gyors éttermi munkát, akár pincérkedést, lényegében ugyanannyi bért kaphatunk érte. Valamennyi Mc'Donaldsba, KFC-be, Vapianoba, Burger Kingbe, fagyizóba szinte állandó jelleggel keresik a lelkes jelentkezőket. 
Alapbér: Bruttó 800 Ft/ óra, esetenként, pl. hétvégente, ünnepnapokon 1000 Ft fölé is emelkedhet az órabér, illetve egyéb juttatásokra is lehet számítani abban az esetben, ha beszervezel plusz személyeket.
Előnye: Ha nem akarsz nagyon sokat ott dolgozni, illetve az egész napodat az étterembe tölteni, akár 4 órás műszakot is választhatsz. Ezen kívül hétvégente/ ünnepnapokon általában magasabb órabérben részesülhetsz, hiszen kevés az olyan állandó alkalmazott, aki a szabadidejét munkával akarja tölteni.
Hátránya: Ismerősöktől hallottam, hogy gyors éttermekben például (bár nyilván ez is helyszínfüggő) legtöbbször rengeteg munkát sóznak a diákok nyakába, rögtön mély vízbe dobják őket, a munkájukat pedig nem becsülik meg eléggé, és mivel embereket kell kiszolgálni, egy-egy igazságtalan, udvariatlan vásárlóval is meggyűlhet a bajunk. Az órabér emellett nem éppen kiemelkedően magas, főként, hogy bruttó fizetésről beszélünk, de ha nyáron szeretnénk egy kis jövedelemre szert tenni, érdemes hétvégi napokat is bevállalni. 
Elvárás: Türelem, udvariasság, alázatosság és kitartás.


2.) Bolti kisegítés: Ez általában kasszázást, termékrakodást, árufeltöltést foglal magába. Legyen szó akár közértről, pékségről, ruhaüzletről vagy drogériáról - főleg nyaranta -, szinte állandó jelleggel keresnek munkásokat. 
Alapbér: Általában bruttó 800-1000 Ft közé esik az órabér, ám különböző juttatások és vasárnapi bónuszok itt is ugyanúgy járnak. 
Előnye: Hétvégi műszak esetén magasabb órabérre tehetsz szert, emellett ezek a fajta munkák kevésbé megerőltetőek, mint egy vendéglátói, gyors éttermi állás. 
Hátránya: Átlagban minimum hat óra vállalása a kötelező, ami a munka feladatainak monotonitása (leltározás, kasszázás, árufeltöltés) miatt hosszú időnek tűnhet.
Elvárás: Türelem, udvariasság, jó fizikai erőnlét. 

3.) Csomagoló, könnyű fizikai munka: Ide tartozik a termékek csomagolása, címkézése, leltározása, esetenként raklapra rakodása, akár alkatrészek összeszerelése. Raktárak, gyárak, cégek tudnak ilyen jellegű munkát adni a diákok számára.
Alapbér: Bruttó 800-850 Ft-tól kezdődik, néhol óránkénti plusz jelenléti/ utazási bónuszt adnak. 
Előnye: Ritka, de néhol itt is lehet 4 órás műszakokat vállalni, emellett többfajta bónusz elérésére is szert lehet tenni. Továbbá, nem kell közvetlenül vásárlókkal érintkezned, így aki nem túl kommunikatív/ közvetlen, ebben a fajta munkában jobban megállja a helyét.
Hátránya: A monoton feladatok miatt hamar el lehet fáradni, s ez akkor csak rosszabb, ha olyan helyen dolgozunk, ahol kötelező a napi minimum 8 óra vállalása (sajnos a többség ilyen). 
Elvárás: Jó fizikai erőnlét, monotonitás tűrés, precízség, gyorsaság.

4.) Hostess munka: Ide értendő a rendezvény kisegítés, kóstoltatás, szórólapozás, termékbemutatás, és a többi.
Alapbér: Általában bruttó 900 Ft/ óránál kezdődik, ám tehetősebb munkaadók 1000 Ft-ot is fizethetnek érte. Diákmunkás fizetésként jó, viszont itt számolni kell azzal, hogy nem jár bónusz utána.
Előnye: Lényegesen magasabb a fizetés, mint a többi diákmunkánál, bizonyos helyeken félműszakot is lehet vállalni.
Hátránya: Hiába van rossz kedved, hiába sült el balul a tegnapi napod, muszáj mindig kedvesnek, mosolygósnak látszanod. Aki hostessként vállal munkát, annak előny bizonyos területeken, ha folyékony angol nyelvtudással rendelkezik, illetve gyakran adnak meg kritériumokat, hogy kik tölthetik be az adott állást (pl. 175 centi magas, csinos arcú lányok/ magas, izmos fiúk, stb...).
Elvárás: Kiváló kommunikációs készség, közvetlenség, segítőkészség, külföldi nyelvtudás.


5.)Telefonos munka: Meglévő ügyfeleknek segítségnyújtás, új ügyfelek szerzése, közvélemény-kutatás, termék eladás. Általában ezekkel kell számolnia annak, aki telefonos munka mellett dönt.
Alapbér: A fizetés sokszínű és helyfüggő, általában bruttó 700-1000 Ft/ óráig lehet variációkat találni. A jó teljesítményért külön bónusz jár, amely a fizetésnek általában 10-20%-a.
Előnye: Nem jár fizikai terheléssel, nincsen közvetlen személyes kontaktus az ügyfelekkel, és az órabér is egészen elfogadható, ha a bónuszt hozzászámoljuk. Emellett vannak olyan cégek, ahol kifejezetten diákokat keresnek, így a napi 4 óra vállalása is elegendő.
Hátránya: A telefonálgatás, sales meglehetősen monoton munka, számolni kell az ügyfelek gorombaságával is (időnként). A legtöbb helyen tudomásom szerint a 18. életévüket betöltött diákokat veszik csak fel, így alsóbb korhatár nincs.
Elvárás: Jó kommunikációs készség, talpraesettség, határozottság, nyitottság, esetleg külföldi nyelvek tudása.

6.) Irodai adminisztráció: Papírmunka elvégzése, leltározás, recepció, ügyfélszolgálat, webshop kezelése.
Alapbér: Szintén sokszínű, helyfüggő fizetésről van szó, hiszen a bérek 700-900 Ft-ig váltakozhatnak. Bónusszal sajnos itt sem lehet számolni, ellenben napi 8 óránál többet is lehet dolgozni bizonyos helyeken, ami a hónap végén jövedelmező lesz számodra.
Előnye: A munkavégzés már 16 kortól lehetséges több helyen is, a számítógépes tudás mindenhol elvárt, ami lássuk be, nekünk bloggereknek csak jól jön.
Hátránya: A monotonitás ennek a munkafajtának is jellemzője, illetve szükséges angol nyelvtudás is, de plusz előny, ha másik idegen nyelvet is beszélsz.
Elvárás: Néhol szükséges a jó kommunikációs készség, a számítógép és programjainak ismerete, a monotonitás tűrés és a precizitás.


FONTOS: Rengeteg diákszövetkezet van, amely segítségével munkát lehet szerezni a nyárra, de kevés az olyan, ahol megbecsülnek, nem próbálnak átverni. Hangsúlyozom, nem minden szövetkezet ilyen, de nekem például voltak negatív tapasztalataim, nem is egynek a megbízhatóságával kapcsolatban. Fizetésnél, akár készpénzről, akár banki átutalásról van szó, mindig ellenőrizd, mennyit kaptál és mennyit kellett volna kapnod! Hiszen olykor van, hogy több ezer forintot nem fizetnek ki az óvatlan diákoknak, vagy akár egy egész napi bért levonnak, ami neked járna - ki tudja mi okból.

Tippek: - Regisztrálj minél több diákszövetkezethez! Ez nem csupán azt jelenti, hogy több fajta munka közül is válogathatsz, de nagyobb az esély arra is, hogy az adott cég megbecsül téged és megbízhatóvá válik irányodba.
- Az első naptól kezdve vezesd a beosztásodat! Egy kis jegyzetfüzetbe írd bele, melyik nap hány órát dolgoztál, ha hétvégén ezért magasabb az órabér, kalkuláld bele azt is, illetve ha járnak bónuszok, mindenképp számolj velük, így nagyjából tudni fogod, mennyi pénzre számíthatsz a hó elején.

És legvégül...
Szeretnék néhány saját tapasztalatot megosztani. Legalább három nyáron át dolgoztam különböző szövetkezetek jóvoltából különböző helyeken és munkafajták területén, így jó néhány dolgot megtanultam az évek folyamán.
Legelőször csomagoló munkát végeztem egy kozmetikai cégnél. Könnyű fizikai munka volt, címkézéssel, rakodással. A munkát hétköznapokon lehetett végezni és kötelező volt a napi 8 óra vállalása. Eleinte jó melónak tűnt, bár a fizetés nem volt kiemelkedően magas, havi 60-70.000 Ft-ot lehetett vele keresni úgy, hogy nem jártál be minden nap, ez pedig már elég szép összeg egy diáknak. A probléma akkor kezdődött, amikor - bár az órabért kicsit növelték, - kitolták a munkaidő végét egy órával, tehát 9 órás műszakban dolgoztunk, ami nem lett volna gond, de a délelőtti szünetet elvették, így napi két szünet állt csak rendelkezésünkre. Reggel 8-12-ig tehát nem lehetett enni, inni, wc-re menni, akinek éppen kellett. Pluszban még a légkondit is úgy szerelték fel, hogy közvetlenül a csomagoló asztalt fújja, így aki ott állt, volt, hogy néhány napig nem tudott bejönni, annyira kikészült tőle. Az ott dolgozó állandó személyzet is változott időközben, és néhányan ott próbálták fúrni a diákokat, ahol csak lehetett, elillant a barátságos környezet, ami kezdetben megvolt. Ha pedig ez nem lett volna elég, a diákszövetkezet - nem írok pontos nevet - lényegesen kevesebb pénzt utalt át, több alkalommal is, amikor a fizetésre került sor. Akkor döntöttem úgy, 5 hónap ottlét után, hogy köszönöm, de ebből inkább nem kérek.
Dolgoztam már egy kisebb büfében kiszolgálóként. Bár az állandó ott dolgozók már hajnalban kint voltak, hogy előre megfőzzenek mindent, nekem csak nyitásra (8 óra) kellett odamennem. A kis büfé délután 2-ig látta el a vendégeket, így a napi 6 óra munkavégzés hetente többször is megvolt nekem. A környezet barátságos volt, az órabér egészen jó, egyetlen hátránya volt csupán, hogy rengetegen álltak sorban, így minél gyorsabban kellett kiadni a rendeléseket, ami persze nem volt annyira egyszerű. Ezt a munkát végül azért hagytam ott, mert vidékről jártam be Pestre, és elég korán kellett kelnem ahhoz, hogy időben be tudjak érni, így hosszútávon nem lett volna megfelelő számomra. Összesen 3 hónapot töltöttem itt.
Végül pedig egy telefonos cégnél helyezkedtem el operátorként - ide nem csak diákmunkásokat, hanem állandó munkaerőt is keresnek, mind a mai napig. A feladat call centerezés, közvélemény-kutatással foglalkozunk. A fizetés kifejezetten jó, erre jöhetnek rá a bónuszok, ha valaki jól dolgozik. A beosztás rugalmas, napi 4-6-8 órákat lehet bevállalni, előzetes egyeztetés alapján. A légkör barátságos, a főnököknél jobbat talán kívánni sem lehet, és ami a legjobb benne, nem kora reggelre kell odamenni. Úgy tűnik, egyelőre maradok itt. Egyetem/ suli mellett tökéletes meló.

A következtetést levonva, mindig nézzetek utána a diákszövetkezetekről írt véleményeknek, illetve fontos, hogy ne hagyjátok, hogy kihasználjanak benneteket. Attól még, hogy diákok vagytok, nektek is vannak jogaitok, ti is 100%-os fizetést érdemeltek a munkátokért. 

Kérdés: Nektek volt már hasonlóan rossz tapasztalatotok munka során? Ha igen, mi volt a probléma? Idén is mentek dolgozni? Hol terveztek elhelyezkedni?

xoxo: Gin

2 megjegyzés:

  1. Azt ne hagyd ki, hogy a személyi jövedelem adót levonják még a diákmunkából is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez természetes, mindenhol így van.
      Bár a cikk témája nem erre irányult, de nagyon köszönöm az észrevételt! :)

      Törlés