Oldalak

2017. március 8., szerda

Pattanások, avagy hogyan szépítsük az arcunkat?

Sziasztok! 

Ezúttal nem érettségi témához köthető bejegyzést hoztam nektek - de ígérem, hamarosan érkezem a tételsorral -, hanem egy kis arcápolásról szóló cikket, amit talán hasznosnak érezhettek. 
Sokan küzdenek problémásabb bőrrel, köztük jómagam is. A pattanások, mitesszerek olykor erősen meg tudják keseríteni a mindennapjainkat, és nyilvánvalóan minél előbb szeretnénk, ha kisimulna a bőrünk. A következő bejegyzést 5 évnyi tapasztalat alapján írtam meg, hogy segíthessek másoknak, nehogy elkövessenek olyan hibákat, amelyeket én elkövettem korábban.


1. Amit NE tegyél:
  • Soha ne kapargasd a pattanást! Ha elvakarod, sokkal tovább tart a gyógyulási idő, s a nem megfelelő körülmények miatt nyomot, heget hagyhat, amely csak hosszú hetek, hónapok után fog eltűnni - jó esetben. 
  • Ne nyúlj koszos kézzel az arcodhoz! A sok bacilus a kezedről átjutva még több problémát okozhat a bőrödnek, így fontos, hogy mindig megtisztított kézzel nyúljunk az archoz. Emellett a telefonunkat/ szemüvegünket érdemes hetente megtisztítani, mert az ott lerakódott kosz és bacilus is tovább árthat a pattanásoknak, mitesszereknek. 
  • Ne nyomkodd megszállottan! A legrosszabb érzés, mikor nem otthon vagy, de látod a tükörben (pl. a pláza mosdójában vagy a barátnődék házában), hogy egy ronda kis patti megérett az arcodon, és úgy virít rajta, mint sötétben a láthatósági mellény. Ilyenkor iszonyatosan nehéz megállni, hogy ne nyomjuk ki, tudom én is, milyen érzés, de tilos! Ezzel csak tovább rontunk a helyzeten.
  • Nyomkodd minél kevesebbet az arcodat! Ha nem piszkáljuk, csak kezeljük, pár nap alatt eltűnik a gyulladás, egy-két héten belül pedig nyoma sem marad a pattanásnak. Ha mindenképpen szeretnénk kinyomni, csak azt próbáljuk meg, ami már teljesen megérett - azaz látszik a fehér pontocska a végén. Hogy hogyan csináld mindezt, lentebb ki fogom fejteni. 
  • Ne dőlj be mindenféle jól megfogalmazott szlogenű terméknek! Ismerős, mikor azt látod egy tonikon/ arckrémen/ radíron, hogy néhány nap és garantált változást látunk a bőrünkön? Nekem is. Sok ilyet próbáltam már ki, de mind csak rontott a helyzeten, pedig 5 év alatt volt időm türelmesen várni az eredményt. A sok kétségbeesett ember pedig, akik már szeretnének megszabadulni a pattiktól, természetesen mindent kipróbálnak, így körültekintőnek kell lenni.
  • Próbálj minél kevesebb alapozót használni! Sok olyan zsírosabb állagú alapozó van, amely eltömíti a pórusokat, s még több pattanás felbukkanását idézi elő. Hiába átmeneti megoldás, hiába tűnik szépnek tőle a bőrünk, csak tovább rontunk a helyzeten. Az arcunk akkor érzi magát a legjobban, ha hagyjuk szellőzni, ezért ha otthon vagyunk/ ismerősök körében, akiket nem zavar, hogy smink nélkül mutatkozol előttük, inkább ne kenjünk fel rá semmit! Én eddig csak néhány alkalommal használtam alapozót, de rájöttem, hogy a BB krém sokkal hatékonyabb, mert amellett, hogy szalicilsavat tartalmaz, felveszi a bőröd színét, és csökkenti a pattik pirosságát, így én ezt szoktam használni, bárhová is megyek. Igaz, nem fed olyan jól, mint egy alapozó, de sokkal természetesebb hatású. 

2. Természetes készítmények, amelyekkel csökkentheted a pattik/ mitesszerek számát:
  • Ami nekem rögtön bevált, és tényleg egy-két héten belül látványos eredményt mutatott, az a teafaolaj. Amellett, hogy megöli a pattikat okozó bacilusokat, megakadályozza a további problémák kialakulását. Két terméket is tudok ajánlani ebben a kategóriában, az egyik a The Body Shop Teafaolajos arctisztító tonikja, amely picit drágább, de kellemesebb illatú (mivel picit vízzel hígítják), a másik a Rossmannban is kapható olcsóbb, de picit erősebb, kellemetlenebb illatú készítmény. Az előbbi tonik, így mindennapi arcápolásra javasolt, az egész arcot végigkenhetjük vele, de a Rossmannos termékkel csak a gyulladt/ kialakulóban lévő pattanást kell leápolni, mert szárítja a bőrt (képek lent).
  • A kamilla szintén csodákra képes. Nem a filteres teára gondolok, hanem a teafüves, zacskóban kapható kamillára. Egy kis forró vizet melegítve egy csapott evőkanálnyi virágot beáztathatunk, amely ha kicsit kihűl, tökéletesen felvihető az arcunkra. A kamilla jótékony gyulladáscsökkentő hatása leviszi a lohokat, illetve a további pattik kialakulását is megakadályozza. Heti 1-2 alkalom után észrevehető a változás.
  • A nagyon zsírosodó bőrre a tojásfehérjét tudom ajánlani. Ezzel sincs sok dolgunk, elválasztjuk a sárgájától, habosra keverjük, majd szépen felvisszük, belemasszírozzuk az arcbőrünkbe, utána lemossuk. Remekül csökkenti a zsírosságot és a pattanások kialakulásának megakadályozásához is hozzájárul. Heti 2 alkalommal ajánlott egy ilyen kis tojásos pakolást elkészíteni. 
  • Az almaecet szintén olyan készítmény, amit ajánlani tudok, bár főként annak, aki esetleg nem a teafaolaj híve. Az ecet tartalmaz olyan anyagokat, amelyek szintén erős baktériumölő hatással rendelkeznek, ezért csökkentik a pattik kialakulását. Könnyen készíthetünk belőle tonikot: fele-fele arányban vízzel elkeverve már fel is kenhető az arcra, napi 2 átmosás pedig segíthet a hosszabb távú megoldásban. 
  • Végül pedig a citrom, ami a szívem csücskévé vált az idők folyamán. Ha levágunk egy kis karikát egy citromból, s azzal átkenjük az arcunkat - nyugodtan hagyhatjuk bő lére eresztve, az jobb is, ha az arcunkon szárad meg, nem pedig letöröljük -, a benne lévő C vitamin hatására a pattik pirossága csökkenni kezd. Ezt a procedúrát szigorúan heti 1, maximum 2 alkalommal végezzük el, mert amellett, hogy C vitamint tartalmaz, a citrom savas, ha pedig minden nap használnánk, hosszútávon nem tenne jót a bőrnek. 

3. Plusz tippek:
  • Ha zsíros bőrű vagy, a pattik napoztatása csak ronthat a helyzeten a felfokozott faggyútermelés miatt. A kozmetikusomtól hallottam, és sajnos saját bőrön is tapasztaltam, hogy a zsírős bőrűeknek a tévhittel szemben nem javít a problémán a napoztatás, ezért ne ringassuk abba a hitbe magunkat, hogy majd nyáron minden a lehető legjobban fog alakulni.
  • Próbáljuk a hajunkat mindig kifésülni az arcunkból, mert a hajszálak irritációja tovább ronthat a helyzeten, még több pattit okozva. Bár tudom, ha tele vagyunk piros kis gömbökkel, nem szívesen söpörjük hátra a hajukat, hogy még mutogassuk is, de tényleg rengeteget javít a helyzeten, ha szellőzik a bőr.
  • Ugyanez okból próbáljunk mindig tiszta párnahuzaton aludni/ hanyatt feküdni, hiszen egy idő után az ágyba kerülő kis bacik alvás közben könnyedén átkerülhetnek az arcunkra, még több gyulladt pattit hozva maguk után.
  • Fontos, hogy vizet igyunk. Nagyon sokat. A napi minimum 2 liter folyadék - jó esetben víz - hidratálja a bőrt, így sokkal egészségesebbnek fog tűnni. Én sajnos az a fajta vagyok, aki rettentő keveset iszik, így nehéz volt magamat rávenni erre, de csakis a cél lebegett és lebeg a szemem előtt, amiért pedig bőven megéri néhány literrel több vizet inni a megszokottnál. 
  • A cukros üdítőket, a csokikat, olajos magvakat és fűszeresebb ételeket igyekezzünk kerülni, vagy csak nagyon keveset fogyasztani belőlük, mert ezek mind olyan tényezők, amelyek sorra hozzák maguk után a kisebb-nagyobb bőrhibákat.
  • A hegek eltüntetésére a kamilla/ körömvirág krémeket javaslom. Ha minden este bekenjük vele az érintett felületet, hamar észrevehető, hogy a hegek gyógyulási folyamata beindul, sokkal simábbnak fog tűnni néhány hét után a bőrünk. 
  • Felejtsük el a stresszt. A streszelés, idegeskedés kihat a szervezetünkre, sokkal több pattanást idéz elő, mint 5 tonna csokoládé egyszerre, hiszen lelki eredetű, szóval: csak lazíts! 

Rossmann Teafaolaj

The Body Shop Teafaolajos Tonik





















Remélem, hogy hasznos volt számotokra a bejegyzés! Kíváncsi vagyok, nektek milyen termékek/ praktikák váltak be a pattik elleni küzdelem során. Kérlek, írjátok meg kommentben, hogy mások is láthassák és kipróbálhassák! Egyet pedig ne feledjetek: nem kell szégyellni a bőrhibákat. Az ember így természetes, így szép. idővel úgyis eltűnik, addig pedig minek aggódni rajta? :)

xoxo: Gin

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése