Oldalak

2017. február 11., szombat

Kritika #1 - A papírfecnis fiók

Sziasztok! 

Ezúttal nem az érettségi, felvételi témájához kapcsolódó bejegyzéssel érkeztem, hanem az oldal első kritikáját hoztam el, amelyet Daremo kért tőlem. A papírfecnis fiók c. blogja főként novellákat tartalmaz, ám mivel rengeteg bejegyzés van publikálva az oldalon, az írónő megkért, hogy egyik legújabb novelláját elemezzem, amelyre még nem érkezett túl sok visszajelzés. Ennek címe A tűz a jégben



Kinézet: Az írónő nem kért véleményezést a blog külsejéről. 

Tartalom: A novella története alapján Kiliant, az utolsó, életben maradt tűzsárkányt parancsra a jégsárkányok birodalmába szállítják. A sárkánykirálynő, Brasa ugyanis elérkezettnek látta az időt arra, hogy kiválassza magának a megfelelő hímet, hogy világra hozhassa a következő nemzedéket. Kilian is kiválasztott apajelölt, de irtózik a jégsárkányoktól, főleg Brasától, aki az egész családját kiirtotta - ő maradt egyedül túlélő, de ezt rajta kívül senki más nem tudja. 
A tragédia után Miriamhoz kerül, egy átlagos emberlányhoz, aki a gondját viseli, s akivel az évek alatt szoros kapcsolatot alakítanak ki: nem lesznek többé magányosak, mindig számíthatnak majd egymásra, és amíg világ a világ, óvják a másikat minden áron. Ám ez Kilian elrablásával meghiúsul, de Miriam nem adja fel, követni kezdi a furgont, amiben a tűzsárkányt szállítják, s amikor megérkeznek a jégsárkányok birodalmába, Kilian szárnyai alatt rejti el a lányt, hogy ne essen bántódása. 
Kilian egészen addig nem is fedi fel valódi kilétét, amíg nem kerül az arénába, ahol rajta kívül még 4 sárkánnyal kell harcolnia a királynő kegyeiért. Ott azonban a düh leleplezi, bőre izzani kezd és kitudódik a titka. A jégsárkányok legyőzik őt, de Brasa kérésére életben hagyják. Kilian elájul, a sárkánykirálynő termében ébred fel legközelebb, aki ajánlatot tesz neki: hozzanak létre hibrid sárkányokat az ő és Kilian tulajdonságainak egyesítéséből, a tűzsárkány azonban erre nem hajlandó, nem bocsátja meg Brasának, hogy megölte az egész családját. El akar szökni tőle, az ablakhoz ugrik, de meglátja, ahogy a többi sárkány Miriamot a jeges vízbe vetik, a lány pedig megfullad. A dühe határtalanná válik, rátámad Brasára, ennek következményeként pedig mindketten életüket vesztik.
Ennél rövidebben nem lehetett leírni a tartalmat - jó hosszú novellát alkottál, s láthatóan újítottál a műfajon, hiszen néhány formai követelményben eltért az eredetiektől. A cselekmény valóban egy szálon futott végig, Kilian történetét mesélte el, s akkor ért véget, amikor maga a tűzsárkány is meghalt, ez pedig a mű csattanójává vált, hiszen azt hiszem, kevesen számítottak ilyen végkifejletre. A kevés szereplő kritériumot "megszegted", elvégre Kilianon kívül még jó néhány karaktert megneveztél: Miriam, Brasa, Ishiga, Riten. Az eredeti novelláknál a főszereplőn kívül nagyon kevés mellékszereplő mutatja be magát a történetben, így ebből a szempontból kicsit túlteljesítetted önmagadat, de ha az volt az eredeti cél, hogy újíts ezen a műfajon, akkor ezt sikerként könyvelheted el.
Az időintervallum valóban rövid volt, ahogy azt a kritérium előírja, ám a kevés helyszín szempontba ismét bele tudok kötni: a furgon, a sziklaszirtek, a jégsárkányok birodalma, az aréna, Brasna terme. Az eredeti novellák nagyon kevés helyszínen játszódnak, a leggyakoribb az egy helyszín, nálad azonban jóval többről olvashatunk. Ezzel sincsen semmi baj, hiszen csak érdekesebbé teszi a történetet, ha más-más szituációkba helyezed a főszereplőt, ám számolnod kell azzal, hogy ez sem tesz eleget a novella eredeti céljának.
Néhány visszaemlékezést, utalást is olvashattunk a szövegben, amellyel összeáll előttünk minden apró részlet, akár egy kirakósban. Megtudjuk, mi miért történik úgy, ahogyan, s ezzel világossá válik számunkra Kilian minden egyes döntésének oka. Olykor túl részletesen is írsz a múltban történt eseményekről, amit nem tartok annyira jónak, hiszen a novella egyik fő jellemzője a kihagyás is, amit nyugodtan elkövethettél volna, például Kilian elrablásának eseményeikor, vagy annál a résznél, ahol leírod, Miriam hogyan találta meg a sárkányt, miért vette magához. Túl részletesen adsz magyarázatot az olvasónak, pedig nem lenne szükséges, hiszen a történeted ezektől eltekintve is kerek, érdekes, és az egyedi kompozíciók csak még inkább javítják a végeredményt.
Itt főként arra gondolok, hogy egyedi módon tervezted meg a világokat: az emberek világa, a tűzsárkányoké, illetve a jégsárkányok birodalma. Az ötlet, hogy félig ember, félig sárkány lények szerepelnek a novellában, szintén az egyediségedet mutatja. Sokszínű szituációiddal megjelenítesz előttünk érzelmi kapcsolatokat, érdekfeszítő szituációkat, szinte a szemünk előtt megelevenedő csatajeleneteket. Mindet lebilincselő volt olvasni, köszönöm, hogy a részese lehettem.
Magával a történettel így hát nincs semmi baj, megállja a helyét minden szempontból - azonban ha a formalitást nézzük, novella tekintetében vannak hiányosságok, változtatások, melyek eltérnek az eredetitől. Ha ezt picit átdolgoznád, főként a kihagyásokat, illetve kevesebb nevet kapó szereplő lenne, máris közelebb állnál az eredeti műfajhoz.
4/5

Szereplők: A novella főszereplője Kilian, az utolsó életben maradt tűzsárkány. Talán fajtájából, talán családi múltjából adódóan kissé hirtelen haragú, forrófejű, de az esetek többségében igyekszik kontrollálni magát. Szeretteiért bármire képes, ezt bizonyítja a Miriammal való kapcsolata, illetve az anyja halála utáni bosszúvágy is. Kezdetben nagyon keveset tudunk róla, csak a családi hátterét, a múltját ismerjük, idővel azonban, amikor az események beindulnak, a személyiségébe, a gondolataiba is betekintést nyerünk. Alapvetően egy pozitív személyiség, mégsem tipikusan főszereplő alkat. Neki is ugyanúgy vannak negatívumai, akárcsak egy átlag embernek: a fent említett hirtelen haragúság, a bosszúvágy, a képzetlenség, ami a harcok esetén hátrányt jelentett neki. Tulajdonképpen annál a fordulatnál bukik bele mindenbe, ahol harcolnia kell, de veszít, mert egyedül van, emellett pedig Miriamot is leleplezi. Innentől kezdve mélypontra kerül, ahonnan sajnos nem tud visszajutni. Miriam halálát látva feldühödik, megöli Brasnát, de így saját életének is véget vet. Azt azonban nem értem, ha látta, hogy bajban van a lány, miért nem sietett a segítségére. Az is homályos továbbá, hogy milyen kapcsolatban van pontosan Miriammal. Csak barátok? Szerelmes is belé? Nem tudni pontosan, hiszen a kapcsolatot nem részletezted, csak annyit ismerünk belőle, hogy szereteten alapul.
Az említett Miriam egy hihetetlenül bátor lány, aki szereti Kiliant, hiszen a világ végére is elmenne érte - szó szerint -, s el is megy. Elrejtőzik a sárkány szárnyai alá, és hiába kerülnek folyamatosan nehéz helyzetekbe, ő meg sem mukkan a hideg és a félelem ellenére, nehogy lebuktassa magukat. Gyanítom, ezt főleg Kilianért teszi, nem magáért, így amellett, hogy bátor, még önzetlen is. Sokkal inkább hős alkat, mint a tűzsárkány, de ember, az emberi lét pedig mulandó, gyenge, így amikor beledobják a vízbe, megpecsételik a sorsát. A hiánya óriási értékvesztés a történet szempontjából.
Brasna a főgonosz, a jégsárkányok királynője, akit az önzés, az érdek és a hatalom vezérel. Kiírtja az összes tűzsárkányt, hogy a saját fajtája maradjon csak életben, ám amikor megtudja, hogy Kilian mégis életben van, arra használná őt fel, hogy hibrid tojásokat rakjon le, ezzel az utód nemzedéket megerősítse, hatalmát pedig kiterjessze az egész birodalomban. Nagyon negatív figura, de annak jó. Nem értjük meg, mit miért tesz, hiszen nem magyarázod el, de ez így kerek, hiszen nem ő a főszereplő, még mellékszereplők között sem a legfontosabb karakter.
A többi szereplő - sárkányok, harcosok, kamionos - mind hasznos a történetben, hiszen egy-egy pillanatnyi szituációt úgy formálnak meg, hogy folytatódhasson a novella sztorija. Egyáltalán nincsenek kidolgozva, néhánynak csak a nevét tudjuk, s ez éppen elegendő, hiszen a mellékszereplők egy novellában nem kiemelkedő személyiségek.
4/5

Helyesírás, fogalmazás: Elsőként azt az egyetlen hibát emelném ki, amivel a novella olvasása során találkoztam, de ez is csak apró észrevétel, ami a szórend felcserélésére vonatkozik. Az eredeti mondatrészlet így szól:
"...de az odakintről betűző éles fény miatt Kilian lehunyta rögtön a szemét."
Az általam átalakított, és formailag helyesebb mondatrész pedig így néz ki:
"...de az odakintről betűző éles fény miatt Kilian rögtön lehunyta a szemét."
Mindössze két szó, mégis, ha felcseréljük, sokkal könnyedebb mondatot kapunk eredményül. Ettől eltekintve azonban sem helyesírási hibát, sem elírást nem találtam, aminek őszintén örültem. Helyette egy igazán egyedi stílust ismerhettem meg, Daremo stílusát, aki amellett, hogy érdekes és egyedi témákról ír, még jól is csinálja. A fogalmazásmód igényes, nyelvtanilag mindenhol helyes, helyesírási hiba nincsen, ahogyan elírás/ elgépelés sem. Nagyon büszke lehetsz magadra, hiszen azon kevés emberek közé tartozol, akinek a munkáját egyenesen élvezet olvasni. Ezt segíti a gördülékeny fogalmazásmódod, a széleskörű nyelvhasználatod, a bő szókincsed, s persze a történet egyedisége, jól felépítettsége.
5/5

Összesen: 13/15
A továbbiakban is nagyon sok sikert, ihletet kívánok az íráshoz! Remélem, soha nem adod fel, mert nagyon értékesek a munkáid, amelyeket kiadsz a kezeid közül!

xoxo: Gin

5 megjegyzés:

  1. Szia! :)
    Először is ne haragudj, hogy csak most válaszolok, kicsit sűrű hétvégém volt, és nem akartam csak sebtében két szóban válaszolni a jó hosszú kritikádra. :)

    Őszintén szólva pont erre volt most szükségem, egy részletes, nem csak ajnározó véleményre, szóval nagyon szépen köszönöm! :) Egyetértek az észrevételeiddel a tekintetben, hogy kicsit "sűrű" lett maga a novella, igazából (és ez most nem mentegetőzés, csak mesedéluán) egy olyan versenyre írtam, ahol vagy 5-6 elem is meg volt adva a novellából (pl. egy kép a főszereplőről, egy helyszín, egy fegyver, egy segítő, egy kő, szóval tényleg sok minden), és a minimumterjedelem is jóval túllépett azon, amennyit úgy általában írni szoktam egy novellába, szóval mindenképp kihívás és nagy feladat volt ezt így megírni, és ezek szerint akkor azért látszik rajta a küzdésem is. :D

    Az észrevételeidet kijavítom természetesen, a tanácsaidat pedig megfogadom, és tényleg köszönöm, hogy ennyi időt és energiát áldoztál a novellámra. :) Kevés olyan kritikus van, aki ilyen részletesen (és nem hosszú helykitöltő butaságokkal) írja a kritikáját, szóval jól tudtam én, hogy hova kell jönni. :D Köszönöm szépen még egyszer, megtisztelő volt a véleményedet olvasni! :)

    Üdv, Daremo

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia, drága! :)

      Nagyon szépen köszönöm a hozzászólásodat!
      Őszintén örülök, hogy így meg vagy elégedve a kritikával, én pedig csak a dolgomat tettem. Számos olyan kritikát kaptam már én is, aminek sem eleje, sem vége nem volt, heteket vártam rá, nehány összerittyentett sort kaptam cserébe. Tudom milyen érzés, mikor nem azt kapod, amire vársz, pedig az írás az, amibe a szívedet, lelkedet beleteszed.
      Ha valóban versenyre írtad a novellát, remélem, legalabb dobogós helyet értél el, mert igazán remek mű lett! :)

      Sok sikert kívánok neked továbbra is a bloggerkedés útvesztőjében!

      xoxo: Gin

      Törlés
    2. Sajnos nem lett eredménye a versenynek. :/ Amatőr szervezésű verseny volt, aminek az lett volna a különlegessége, hogy nem egy előre meghatározott zsűri pontozott, hanem a verseny blogjára tévedő olvasók. Na most, egy ilyen versenyt nem lehet úgy lebonyolítani, hogy még csak nem is reklámozzák sehol sem a blogot... Szóval kb. 2 novellára érkezett vélemény (asszem 8 volt összesen), akkor meg próbálták a szervezők azt elintézni, hogy a versenyzők pontozzák egymás műveit, de hát nem nagyon ugrált az ötletért senki (nekem is vizsgaidőszak volt), úgyhogy lezárták eredmény nélkül. :/

      Törlés
    3. Értem, és sajnálattal hallom, biztos vagyok benne, hogy minimum dobogós helyen végeztél volna. Azért ne add fel, továbbra is vegyél részt versenyeken, hogy mások is láthassák, érdemes olvasni a történeteidet! :)

      Törlés
    4. Köszönöm, igyekszem majd ezután is. :) Bár idén már inkább rendes pályázatokon indulnék - jó móka a netes verseny, de ezen kívül sajnos nem sokat nyom a latban. :)

      Törlés