Oldalak

2017. január 17., kedd

Angol érettségi #1

Sziasztok!

Arra gondoltam, hogy első körben a középszintű angol érettségihez hoznék nektek egy kis segítséget. Mivel nagyjából 20 olyan tétel van, ami minden alkalommal előfordul az érettségiken - akár középszinten, akár emelten -, úgy gondoltam, ezek mindegyikéhez összegyűjtök nektek sok hasznos szót, amit felhasználhattok majd a vizsga napján.
Hála az égnek, nekem szuper angoltanárom volt, egyenesen Amerikából érkezett Budapestre, így nagyon jól megtanultuk tőle a kiejtést, a szókincsünk is bővült, ezt a tudást pedig valamilyen szinten nektek is szeretném átadni.
Minden angol érettségi bejegyzés során 4 témáról olvashattok majd, így 5 bejegyzés alatt ki is fogjuk végezni az összes topikot. Kezdjünk is neki!

1. Family – Család:
Elsőként fontos tisztáznunk az olyan szavakat, amely konkrétan a családhoz, a rokonok jelentéséhez köthető, így lássuk, kik is tartozhatnak egy famíliába:
Bár előrelépés, ha tudjuk a rokonok angol megfelelőjét, itt van még néhány fontos szó, amelyet jó, ha a szóbeli vizsgán alkalmaztok, amikor a család témáról beszéltek:

Gyakori kérés szóbelin a vizsgáztatótól, hogy írd le egy családtagod/ barátod/ saját magad külső és belső tulajdonságait. Ehhez is nyújtanék egy kis segítséget:
Egy kis plusz: ha a családtagokról beszéltek, kérdezhetnek olyanokat is, mit dolgoznak, hogyan osztjátok fel egymás között a házimunkát, milyen a családotok mindennapja, illetve személyes kérdéseket is feltehetnek, mint például mi a te célod érettségi után, kire hasonlítasz leginkább a családban, milyen a kapcsolatod a rokonaiddal, és a többi. 


2. House and flat - Ház és lakás:
Azért ezt tettem második helyre, mert valamennyire kapcsolódik az előző témához. Nem csupán a ház fajtáiról, szobákról kell beszélni ebben a témakörben, de fontos említeni olyan szavakat, amelyek a szomszédsághoz, a városhoz köthető, ahol élünk, így először ezeket ismertetném meg/ eleveníteném fel veletek:
A lakások, házak fajtáit, illetve a szobák típusait is illik tudni érettségin:
Ezen kívül még összegyűjtöttem néhány ide köthető szót, mely a későbbiekben hasznos lehet még:
Egy kis plusz: gyakran van olyan feladat ennél a témakörnél, hogy hasonlítsd össze a városi/ vidéki életet, mondj előnyöket és hátrányokat róla, valamint személyes véleményt, hogy te melyiket preferálod inkább. Ezen kívül kérdezhetnek olyat, milyen nevezetességek, épületek találhatók a lakóhelyed környékén, itt nyugodtan sorolj fel párat, esetleg tedd hozzá, te hova szeretsz eljárni.

3. Job and career - Munka és karrier:
Ha már a családdal kezdtük, onnan könnyen át lehet térni a munkával kapcsolatos szakszavakra:
Amennyiben pedig rákérdeznek a szüleid/ barátaid munkájára, íme egy kis segítség:
Egy kis plusz: ebben a témakörben leginkább arra kíváncsiak, a szüleid/ családtagjaid mit dolgoznak, mi az adott munka előnye és hátránya, valamint rákérdezhetnek arra is, te mi szeretnél lenni, ha elvégezted az iskolát. Itt elmondhatod, melyik munkát választanád, miért, miket tartasz nagy előnynek benne, voltál-e már nyári munkán. Olyan kérdésekre sem árt felkészülni, hogy melyek az országban a leggyakoribb állások, hogyan zajlik egy állásinterjú, stb.

4.) Money - Pénz:
Ha pedig munka, akkor pénz. Itt nagy részben a pénz fajtáival, anyagi helyzettel kapcsolatos szavakat érdemes tudni:
A fentieken kívül nem árt tudnunk néhány olyan igét, amelyet akkor használunk, amikor pénzről beszélünk:
Egy kis plusz: bár önmagában a pénz témakör nem túl gyakori, munka kapcsán előszeretettel kérdezik, így nem árt néhány hasznos szót, igét megtanulni, hogy ki tudd vágni magadat minden helyzetből.


Ez lett volna az első bejegyzés, remélem, hasznosnak találtátok. Pár napon belül hozom nektek a következő adagot, amely remélem, épp úgy a hasznotokra válik majd.
Ha bármilyen jellegű kérdésetek van még a témákkal, feladatokkal kapcsolatban, írjatok nyugodtan kommentben! 

xoxo: Gin






2 megjegyzés:

  1. Ginem! ❤
    Pont két tantárgy között vaccilálok,hogy melyik kerüljön a választható helyére, és abból az egyik az angol.
    Nagyon köszönöm,hogy ezeket megosztottad velünk (velem), iszonyú hasznos ❤
    Köszi❤

    Barby

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Drága Barbym! <3

      Ennek őszintén örülök, remélem, hogy nagyon hasznos lesz majd a többi bejegyzés is!

      Csókollak: Gin

      Törlés